Stichting Kruisen & Kapellen Thorn
Stichting Kruisen & Kapellen Thorn

Wegkruis Santfort

Beschrijving
Hardhouten kruis met zinken kapje, voorzien van gietijzeren corpus.
Opschrift op dwarsbalk: IN HET KRUIS LICHT ONS HEIL.


Adres:Santforterstraat hoek Veldweg
Bouwjaar:Onbekend

Het kruis vinden wij al eeuwenlang gesitueerd op deze plek op kaarten van Ferraris en de Gemeenteatlas van de provincie Limburg, 1869. In het parochiearchief vinden wij op maart 1962; inzegening hersteld kruis op de grens Thorn-Sampert in tegenwoordigheid van enkele buren en de Edl. H. Burgemeester alhier.

In 1996 werd het houtwerk in zijn geheel vernieuwd en het door roestvorming aangetaste gietijzeren corpus schoongemaakt. Hierbij kwam een beschadiging aan het licht welke is ontstaan door inslag van een granaatscherf tijdens de hevige gevechten rond het kanaal Wessem-Nederweert in de winter van 1944.

Op de ruitvormige betimmering is de spreuk aangebracht: " In het kruis licht ons heil".
Wie denkt dat deze tekst foutief gespeld is, raadplege dr. Godfried Egelie's boek "Wegkruisen in Limburg" waarin hij zegt dat de tekst erop attendeert dat het heil van de mens in het kruis van Christus oplicht.

Het corpus is een zogenaamde "Verkeerde Lievenheer". Meestal wordt Christus namelijk afgebeeld met het hoofd naar rechts, kijkend naar het naast hem geplaatste kruis waaraan de " Goede moordenaar" was gekruisigd. De afbeelding met het hoofd naar links is vrij zeldzaam.

Achter het kruis bevindt zich een afgeknotte lindeboom

Beheerder

Paul Kipp

Locatie