Stichting Kruisen & Kapellen Thorn
Stichting Kruisen & Kapellen Thorn

JacobuskapelBouwjaar:2000

Op de laatste dag van het jaar 2000 werd te 12 uur ’s middags de kapel van St. Jacobus, gelegen aan de Kessenicherweg ingezegend. Aldus werd vermeld op de akte welke zich bevindt in een loden koker ergens in de kapel.

De St. Jacobuskapel werd in eigen beheer gebouwd door Dhr. B. Brader, en is gelegen langs de ‘Route Santiago de Compostella’. Ieder jaar trekken duizenden pelgrims langs deze Camino met als uiteindelijk doel de grafkerk van de Heilige Jacobus in Spanje te bezoeken.

De St. Jacobuskapel is een niskapel uit baksteen, rijkelijk voorzien van hardstenen ornamenten. In de nis aan de achterwand bevindt zich een eikenhouten reliëf afkomstig van de afgebroken kloosterkerk te Koningslust. Het bevallige beeldje is een voorstelling van St. Jacobus in pelgrimsuitrusting. Middels de Latijnse teksten ‘quo vadis’en ‘salve viator’ vervat in hardsteen, worden de reizigers begroet en een goede reis toegewenst. Op de achterzijde van de kapel in hardsteen gebeiteld de namen van de stichter en zijn gezin. In de top van de voorgevel is een St. Jakobsschelp gemetseld, het attribuut waarmee een pelgrim zich als zodanig kenbaar maakt. Het voor de kapel, in een fraai patroon van maaskeien, gelegde initiaal van de heilige en de rondom geplante beukenheg completeren de kapel.

Beheerder

Nicole Brader

Locatie