Stichting Kruisen & Kapellen Thorn
Stichting Kruisen & Kapellen Thorn

HubertuskapelBouwjaar:Onbekend

Een van de best bewaarde kapelletjes in Thorn is wel de St. Hubertuskapel.  De kapel werd gebouwd in 1709, zoals blijkt uit een hardstenen plaat aan de achterzijde van de kapel, waarop gebeiteld staat:

" Hier offert men ter eeren van S Hubertus I 1769 M "

De het jaartal flankerende initialen verwijzen waarschijnlijk naar de oprichter. Vroeger bevond zich voor de kapel een stuk hardsteen dat dienst deed als knielbank.Bij een restauratie in 1823 werd in de frontgevel het opschrift  "Hubert 1823"  aangebracht. In de winter van 1989 werd de kapel voor het laatst gerestaureerd, waarbij het huidige opschrift is aangebracht.
In de kapel, een zogenaamde niskapel, bevindt zich een beeldje van de H. Hubertus, gekleed als bisschop met in zijn linkerhand een kruishoorn en aan zijn rechtervoet  een liggend hert. Het originele beeld is te zien in de abdijkerk.   

In het plaveisel van maaskeien is met kinderkopjes de letter H aangebracht.
De kapel staat bij een wegsplitsing, waar de heerbaan zich afsplitst van de Ittervoorderweg. Het bedehuis bevindt zich precies op de grens van de toenmalige gemeente Thorn en Ittervoort. De kapel is eigendom van de Stichting  Kruisen en Kapellen Thorn.

Beheerder

Tony Joosen

Locatie