Stichting Kruisen & Kapellen Thorn
Stichting Kruisen & Kapellen Thorn

CatharinakapelBakstenen niskapel met hardstenen ornamenten

Adres:Hagenbroek Thorn
Bouwjaar:Onbekend

Deze kapel, gewijd aan de Heilige Catharina van Egypte, stond vroeger nabij de buurtschap Santfort, ongeveer ter hoogte van het huidige viaduct over de autosnelweg. De kapel moest wijken voor de aanleg van het kanaal Wessem-Nederweert in de jaren twintig van de vorige eeuw.

De stichting Kruisen en Kapellen Thorn is in 2002 begonnen met de herbouw van de kapel. Omdat herbouw van de kapel op haar oude locatie niet mogelijk was, en tevens de gemeentegrens gewijzigd was, werd de kapel geplaatst op de hoek Heerbaan en de laan naar Hagenbroek. Hierbij valt de situering ook mooi in lijn met de kapellen daar in de buurt.

Historie

Over de geschiedenis van de kapel is nauwelijks iets bekend, in het parochiearchief vonden wij bij de aantekeningen van Dhr. Ch. Jansen het volgende:" Rooster (deurtje) der veldkapel dient nu op een boerderij op het Eind om een gat af te sluiten. Er stond een beeld van hout, dat door familie te Exaten op solder was gevonden en dat voor fl10,- naar Maesijck ging. Ook waaren twee kandelaars van fl 4,- verkocht voor fl50,-. Oprichter was grootvader van moeder van tante van zegster nl..."
Helaas werd hier geen naam genoemd. Waarschijnlijk had er de naam Dirkske Stakenborg moeten staan.In de volksmond werd de kapel ook wel "Dirkskes-kapelke " genoemd naar de vroegere eigenaar en mogelijk ook stichter van het kapelletje.

Dhr. Jansen maakte ook twee reconstructietekeningen, t.w. de kapel in oude toestand en een nieuwere versie met een rond dak. Dhr H. Cuijpers maakte aan de hand van de oude gegevens het ontwerp voor de herbouw.

De kapel werd door fa A. Corstjens in opdracht van de Stichting gebouwd. In de kapel staat een sierlijk gepolychromeerd beeld van de H.Catharina geflankeerd door een gebroken wiel, wat haar marteldood middels radbraken symboliseert.Het beeld werd gemaakt door Erwin Rohrberg. De kapel wordt omzoomd door een beukenhaag en er is een zitbank geplaatst.
Op zondag 21 september 2003 om 14.00 uur vond tijdens een korte plechtigheid de inzegening plaats door pastoor-deken Hamans.

Beheerder

Fam. Sturme

Locatie