Stichting Kruisen & Kapellen Thorn
Stichting Kruisen & Kapellen Thorn

AnnakapelMiddelgrote monumentale kapel uit baksteen. De kapel is halverwege beschermd met een traliehek met offerblok.
Er is een kaarsenstandaard, kaarsenhouder en bloemdecoraties.


Adres:St.Annapad 1 Thorn
Bouwjaar:Onbekend

De Annakapel dateert hoogstwaarschijnlijk uit de 17e eeuw. Als veldkapel gewijd aan de moeder van de maagd Maria is het zeker niet toevallig dat de kapel zich bevindt op een kruising van wegen die voeren naar de Kapel Onder de Linden.

De kapel kent een geschiedenis van verval en restauratie. Heel vroeger was de kapel in beheer van een familie Corbey, die echter uit Thorn vertrok.
In 1888 verkeerde de kapel in een desolate toestand. De parochie kocht de bouwval en liet de kapel opknappen. Tot aan 1984 werd er niets vernomen van de kapel, maar in dat jaar vond een restauratie plaats en op 26 juli werd het nieuwe beeld van de Heilige Anna gezegend.

Het beeld, vervaardigd door Ans van Baars-Crasborn, is een gestileerde voorstelling van de Heilige Anna, zittend met een boek op haar schoot als symbool van de wijsheid. De jonge Maria staat naast haar, aandachtig luisterend naar de wijze onderrichting van haar moeder. Rond het jaar 2000 vertoonde de kapel weer tekenen van verval en werd een nieuwe restauratie noodzakelijk. Met subsidie van de Monumentenzorg en het Monumentenhuis werd de kapel gerestaureerd door de Fa.A.Corstjens in opdracht van de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn.
Het stenen beeld van de Heilige Anna werd vervangen door een lindehouten beeld van Anna te Drieën van de hand van Erwin Rohrberg en gepolychromeerd door kunstenaar Helmi Cuijpers.
Het stenen beeld van Anna kreeg een plek in het perk naast de kapel. De kapel kreeg tevens een nieuw altaar in eikenhout. Op 23 september 2003 werd de kapel opnieuw ingezegend door pastoor-deken P.Hamans.

De monumentale kapel is dagelijk open en veel bezoekers steken er een kaarsje op.

Beheerder

Fam. Dijkstra

Locatie